Visie op onderwijs

 

We leven in een dynamische tijd vol kansen en mogelijkheden. Onze leerlingen groeien op in een maatschappij, die snel verandert door o.a. globalisering, technologie en digitalisering. Onze leerlingen zijn onze toekomst. Waar kinderen in de jaren '80 en '90 voornamelijk nog geacht werden veel te spelen. Worden hun kennis, vaardigheden en inzichten in onze huidige maatschappij gelukkig steeds serieuzer genomen. 

De leerkrachten van nu zijn zeer bewuste volwassenen die weten en aanvoelen wat hun leerlingen in de basis nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen en proberen hen dagelijks voor te bereiden op een steeds veranderende toekomst. Inzichten om te begrijpen hoe iets in elkaar zit. Hieraan ligt het aanleren van kennis ten grondslag. Immers wanneer een kind overeenkomsten, verschillen en samenhang tussen stukken kennis ziet, groeit zijn/haar inzicht. Te vergelijken met een puzzel! Met de juiste vaardigheden kan het kind zijn/ haar zelf de regie nemen om zijn/haar eigen puzzel compleet te maken (investereninleren.nl, 2019). 

Leerkrachten hebben de taak hun leerlingen de kennis en vaardigheden aan te leren die hiervoor nodig zijn. Met de leerkrachten in 'the lead' is het naar mijn mening essentieel dat zij zelf hun eigen onderwijs kunnen en blijven ontwerpen, steeds aangepast aan de behoeftes van hun leerlingen. Kwalitatief goed toekomstgericht onderwijs ontwerpen en ontwikkelen dus, maar hoe ziet dit onderwijs er voor de toekomst dan uit?

Mijn droomscenario is: in the flow een leven lang leren en lesgeven met ict!

Toekomstgericht onderwijs waarbij ieder kind zich gehoord en gezien voelt en tijdens dit eigen leerproces (een deel) regie kan en mag nemen. Mijn droomscenario is dat leerlingen en leerkrachten mogen blijven 'spelen' en kunnen onderzoeken. Dit om te ontdekken welke kennis, vaardigheden en inzichten noodzakelijk zijn om als volwassene in de maatschappij te kunnen functioneren. Om dit mogelijk te maken is mijn doel passievolle onderwijsmensen te enthousiasmeren, inspireren en soms zelfs overtuigen om eigentijds onderwijs te ontwerpen en uit te voeren.

Voor mij betekent dit het aanbieden van vraaggestuurd onderwijs met behulp van onderzoekend leren, steeds gekoppeld aan de kerndoelen en einddoelen. Een gestructureerd onderwijsaanbod, waarbij zelfregie en ICT naar mijn mening een belangrijke rol spelen.

Mijn visie is echter slechts één manier van kijken naar onderwijs. Om die reden zal ik bij de begeleiding van uw verandertraject altijd uitgaan van de 'why' (Simon Sinek, 2009). Sinek geeft al jaren aan dat iedere verandering moet starten vanuit de ‘why’. Weten waarom geeft houvast en richting aan een veranderproces. Het zorgt ervoor dat leerkrachten en kinderen gemotiveerd blijven om door te zetten wanneer een proces moeizamer of anders verloopt dan verwacht. Om dit mogelijk te kunnen maken creëerde hij een simpel maar krachtig model: The Golden Circle.

Met deze gouden cirkel geeft hij een verklaring waarom sommige mensen anderen zo inspireren. Het model bevat drie lagen: (1) Waarom? (2) Hoe? en (3) Wat?

Dit om inzicht te verkrijgen waar stuurkracht nodig is om tot succesvolle onderwijsinnovaties te komen. Welke stakeholders zijn hierbij van belang? Welke mogelijke hobbels kunnen op het veranderpad terecht komen en hoe daarmee om te gaan? 

Graag spar ik met u en uw docententeam over uw visie en missie en uw zin in onderwijsontwikkeling. Door uit te gaan van de 'why' betreft dit het ontdekken van nieuwe perspectieven en openingen en geeft deze sparringssessie energie, openingen en inspiratie voor het ontdekken en formuleren van het juiste vraagstuk, probleem en/of vastloopmoment. Dit om vervolgens doelgericht met uw team aan de slag te kunnen gaan met onderwijsontwikkeling & -ontwerp.